Traplift via Wmo

Kan de Wmo u aan een traplift helpen?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan een uitkomst bieden bij het aanpassen van uw woning. Dit jaar is er veel verandert in de Wmo. Omdat dit best een lastig onderwerp is, hebben wij de hulp van experts gevraagd. Een Wmo-consulent van een van de Gelderse gemeenten legt u graag uit hoe het allemaal werkt.

Wat is de Wmo?

In Nederland moeten de gemeentes ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Eén van de middelen is het verstrekken van hulpmiddelen, zoals trapliften, via de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bij alles wat iemand niet zelf kan, wordt gekeken waarin de gemeente of zorgverzekeraar ondersteuning kan bieden. Hier is de Wmo voor ingericht.

Wanneer komt u in aanmerking voor hulp vanuit de Wmo?

‘U kunt aanspraak maken op de Wmo als u een Wmo-indicatie heeft. Om te bepalen of een Wmo-indicatie op u van toepassing is, kijkt de Wmo samen met u naar wat er nodig is om uw beperking/probleem op te lossen. Hierbij wordt gekeken naar voorliggende en algemene voorzieningen in uw gemeente. Is er iets mogelijk voorliggend? Of is er een algemene voorziening die uw probleem oplost? Zo ja, dan krijgt dit voorrang op de indicatie.

 

Is er geen algemene voorziening of voorliggende voorziening? Dan kan er een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo worden toegekend. De Wmo voorziening dient dan als doel dat een burger zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren in de thuissituatie.’

Zo vraagt u een traplift aan via de Wmo

Een traplift kan er voor zorgen dat u weer jaren veilig en prettig in uw huis kunt blijven wonen. De Wmo kan u in sommige gevallen helpen met dit soort aanpassingen.

 

‘Als eerste doet u een melding bij het Wmo loket, er komt dan een consulent bij u op bezoek om uw situatie te bespreken. Dat is het keukentafelgesprek. Tijdens het keukentafelgesprek word besproken wat u nodig heeft om veilig en zelfstandig te kunnen wonen en wordt er gekeken of er voldoende informatie is voor de consulent om zijn beslissing te maken. Er kan bijvoorbeeld informatie ingewonnen worden bij een onafhankelijke arts.

Vervolgens bekijkt de consulent of een traplift de oplossing is. Vaak blijkt namelijk dat de bovenverdieping ook niet geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan drempels naar de slaap- en badkamer en onvoldoende ruimte voor rolstoelgebruik. De Wmo neemt de situatie in de gehele woning mee in de beslissing.

 

Tot slot vind de definitieve beoordeling plaats. De consulent stelt zich altijd deze vraag: wordt de persoon met deze aanpassing weer zelfstandig en is dat een langdurige oplossing? Belangrijk om te weten, het antwoord op deze vraag verschilt ook per gemeente en welke voorliggende en algemene voorzieningen daar zijn. De ene kiest dan voor het plaatsen van een traplift, terwijl anderen de voorkeur geven aan verhuizen.’

Hoelang duurt het traject van een Wmo-aanvraag?

‘In principe heeft de Wmo van begin tot eind 8 weken de tijd om een besluit te nemen. Er wordt dan gerekend met gemiddeld 6 weken voor onderzoek en 2 weken voor beoordeling. Het kan ook verlengd worden, als er bijvoorbeeld een medisch advies moet worden opgevraagd. Daarna moeten de voorzieningen natuurlijk nog geplaatst worden. Alles bij elkaar kan het dus een aardige tijd in beslag nemen.’

Traplift kosten wmo: Wat is de eigen bijdrage?

‘Als u een Wmo-indicatie heeft dan betaalt u de eigen bijdrage. In 2019 is dat maximaal € 17,50 per vier weken (minder kan dus ook). In 2020 wordt dat bedrag verhoogd naar € 19,- per maand. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK.’

Zijn er verschillen per gemeente?

‘Jazeker, wat betreft de Wmo zijn er veel verschillen bij de gemeentes. Dit ligt aan hun beleid en aan de algemene en voorliggende voorzieningen er zijn. Zo kiest de ene gemeente ervoor om voorzieningen te plaatsen vanuit de Wmo, terwijl de andere gemeente een verhuisbudget voorstelt. Een ander voorbeeld is het toekennen van een was- en strijkservice in plaats van tijd voor een huishoudelijke hulp.’

Tips voor het keukentafelgesprek

‘Het is belangrijk dat u goed weet of uw omgeving wel voldoende voorzieningen biedt. Is er een supermarkt en een huisarts in de buurt? Zijn die ook goed bereikbaar als u slechter ter been zou zijn? Is er een buurtcentrum waar u een gezellig kopje koffie kunt drinken? Daarnaast is het handig om te onderzoeken welk Wmo-beleid uw gemeente voert; aan welke oplossingen geven ze vaak de voorkeur?

 

Deze informatie kunt u vaak vinden op websites van de gemeente, het Wmo loket of in buurthuizen. Ik geef mensen vaak mee dat ze met hun algemene vragen altijd kunnen bellen naar met het Wmo loket. Dan kan een consulent samen met hen bekijken of het wellicht iets is waar de Wmo mee zou kunnen helpen.

Bij een keukentafelgesprek is het soms fijn dat er iemand bij aanwezig is, twee horen immers meer dan een. Een andere tip is om uw verhaal helemaal op te schrijven, zodat u het rustig kunt delen en niet bang hoeft te zijn om iets te vergeten.’

Voor- en nadelen van een Wmo traplift

Als u een Wmo indicatie heeft gekregen betaald u een bijdrage per vier weken (13 keer per jaar). Die bijdrage is in 2019 maximaal € 17,50, in 2020 wordt dat € 19,-. Het kan dus zijn dat het zelf aanschaffen van een gebruikte traplift voordeliger is. Dit zijn de voor en nadelen van een Wmo traplift.

Nadelen
  • Als u zelf een traplift aanschaft kan deze al binnen 48 uur geïnstalleerd zijn. Een aanvraag via de WMO duurt vaak 6 tot 12 weken.
  • In de meeste gevallen krijgt u een traplift toegewezen van de gemeente en heeft u geen invloed op het merk of type dat u krijgt.
  • Het aanvragen van een WMO traplift is een hoop gedoe. Er worden veel persoonlijke gegevens van u gevraagd.
Voordelen
  • Wanneer u de traplift via de WMO krijgt, betaalt u maandelijks een vast bedrag. Bedenk goed of het in uw situatie niet voordeliger is een traplift te kopen
  • De gemeente blijft meestal eigenaar van de traplift. U heeft dus ook geen omkijken naar het onderhoud.
De indicatieve kosten voor uw traplift zijn:
Traplift voor een rechte trap: € 1.690 - 2.890,-
Traplift voor een trap met bocht(en): € 2.590 - 6.000,-
Traplift voor een spil-/wenter trap: € 2.990 - 6.000,-
Traplift voor een plataeulift: € 9.000 - 15.000,-
Kom eenvoudig te weten wat uw traplift kost.
1. Is de traplift voor binnen of buiten?
 
2. Voor wat voor type trap bent u op zoek naar een traplift?
 
3. Op welk termijn heeft u de lift nodig?
 
Vul uw gegevens in, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een voorstel op maat.
 
Vul uw gegevens in, we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een voorstel op maat.

* We nemen contact met u op om uw aanvraag te bevestigen.

Bedankt voor uw aanvraag!
Onze klantenservice neemt binnen 2 werkdagen contact met u op om uw wensen te bespreken. Als het goed is heeft u een bevestiging in uw e-mail ontvangen.

Heeft u deze e-mail niet gekregen?
Neem dan contact met ons op: 0341 76 80 71

Terug naar Home ›