Heb ik last
van een evenwichtsstoornis?

Soms ook moeite met uw evenwicht?

Heeft u last van een draaierig gevoel? Voelt u zich duizelig als u opstaat, of bent u zelfs bang om flauw te vallen? Deze klachten kunnen symptomen zijn van een evenwichtsstoornis en worden vaak veroorzaakt door een storing in het evenwichtsorgaan. In sommige gevallen kan het ook zijn dat een lage bloeddruk of een ernstige verkoudheid voor een evenwichtsstoornis zorgt.

Oorzaak duizeligheid

Normaal gesproken zorgt het evenwichtsorgaan er samen met de hersens, ogen en spieren voor dat u zich stabiel kunt bewegen. Wanneer daar iets in mis gaat, wordt u duizelig. Het evenwichtsorgaan bevind zich in het binnenoor. Het is een bijzonder kwetsbaar orgaantje dat daarom verscholen ligt achter het rotsbeen, het sterkste bot in ons lichaam. Het evenwichtsorgaan werkt nauw samen met het gehoororgaan. Daarom komen evenwichtsklachten vaak voor in combinatie met gehoorklachten.

Kans op vallen neemt toe

Als u last krijgt van uw evenwichtsorgaan, kunt u last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en zelfs een acute vorm van oorsuizen. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor. Als u dan ook last heeft van versleten gewrichten en/of verminderde kracht in de spieren, wordt de kans op vallen aanzienlijk vergroot. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling: in Nederland is vallen in huis opgenomen in de top tien belangrijkste oorzaken van letsel en zelfs overlijden bij ouderen!

Symptomen van een evenwichtsstoornis

  • Een draaierig gevoel en duizeligheid
  • Het gevoel hebben flauw te vallen
  • Vaak gapen
  • Misselijkheid
  • Veel zweten
  • Oorsuizen

Het gevoel kan per persoon verschillen. Ga in elk geval altijd langs uw huisarts als u vaak uw evenwicht verliest of zich duizelig voelt.

Oorzaken evenwichtsstoornis

Een evenwichtsstoornis een symptoom kan zijn van verschillende aandoeningen, er zijn allerlei oorzaken mogelijk. Zo kan het zijn dat de evenwichtsstoornis een indicatie is van positieduizeligheid, de ziekte van Meniere, of migraine-duizeligheid. Aan de andere kant kunt u ook duizelig worden door een hevige verkoudheid of als u een te lage bloeddruk heeft. Bovendien kan het zijn dat meerdere oorzaken samen uw evenwichtsorgaan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u altijd langs uw huisarts gaat als u last heeft van uw evenwicht of duizeligheid.

Evenwichtsproblemen voorkomen en verminderen

Als u minder kracht heeft in uw spieren, uw knieën versleten zijn of als u bijvoorbeeld medicatie gebruikt, dan is een evenwichtsstoornis een extra risico. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

 

 

‘De kwaliteit van leven gaat achteruit [na een val], in veel gevallen voorgoed.’ – Trouw

 

Bewegen

Ten eerste is het belangrijk om in beweging te blijven. Daardoor blijft u fit en behoudt u uw spierkracht. Ga bijvoorbeeld een paar keer per dag een blokje om of werk in de tuin. Gaat wandelen wat lastiger? Schroom dan niet om een mooie wandelstok te gebruiken en ook voor het werken in de tuin zijn allerlei handige gereedschappen beschikbaar. Veel sportscholen bieden lessen aan voor 50-plussers, de oefeningen zijn mooi op u afgestemd en u ontmoet meteen nieuwe mensen.

 

Maak uw woonsituatie zo veilig mogelijk

Ten tweede is het belangrijk om het in en om huis zo veilig mogelijk te maken. Bijna alle valincidenten onder 65-plussers gebeuren namelijk thuis. Verwijder drempels, zorg ervoor dat de routes die u loopt ruim en vrij van onnodige obstakels zijn en dat de vloer waar nodig van een antislip-laag is voorzien. Ook handig: beugels aan de muur van de toilet of badkamer. Er is van alles mogelijk! Een handige website met informatie over het aanpassen van uw huis is Langer Thuis in Huis.

Traplift

U vraagt zich misschien af waarom een artikel als dit op de site van een trapliftleverancier staat. Dat kunnen we makkelijk verklaren: we helpen regelmatig mensen die last hebben van een evenwichtsstoornis. Velen vermeden de trap al een tijdje, maar door de traplift kunnen ze weer veilig en makkelijk gebruik maken van hun hele huis. Dat willen we voor iedereen, vandaar dus!

Op de dagen dat u zich goed voelt en naar boven wilt lopen, kunt u de rail van de traplift gebruiken als tweede trapleuning. En mocht u boodschappen, koffers of zelfs uw hondje naar boven of beneden willen brengen, dat kan natuurlijk ook. Maar bovenal zorgt een traplift ervoor dat u uw hele huis weer veilig kunt gebruiken en daardoor meer energie overhoudt voor de leuke dingen!

 

‘Veel mensen wachten te lang, maar ik dacht, dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb nu last en wil er nu eentje hebben!’ – Mw. Van Doorn uit Wehl

 

Bent u nieuwsgierig wat een traplift voor u zou kunnen betekenen? We vertellen u er graag meer over! Kijk eens rond op onze site, bijvoorbeeld bij de kosten van een trapliftof de voordelen van een tweedehands traplift.

Mevr. van Doorn is in haar nopjes

Mevrouw van Doorn koos ook voor een gebruikte lift van Smienk: “De traplift is geweldig! Ik hoorde van de mannen die hem geïnstalleerd hebben dat er ook veel mensen zijn die eigenlijk te laat zijn en vaak denken: ‘had ik dat nou maar eerder gedaan!’. Nou dat gaat mij niet gebeuren dacht ik. Ik heb nú last en ik wil nú een traplift hebben was mijn gedachte. De installatie verliep heel soepel. Helemaal geen rotzooi en wat er aan materiaal overbleef was binnen een mum van tijd weer het huis uit. Geweldig! Ja, en ik heb in alle rust uitleg gekregen en gezien hoe het werkte. Ja, dat is geweldig gegaan allemaal.”. Bekijk hiernaast haar complete verhaal.

Beoordeling Smienk op Klantenvertellen.nl
8,8

Op basis van 1652 beoordelingen

Scoreverdeling
  • Service 8,8
  • Prijs 8,6
  • Advies & deskundigheid 8,7
  • Kwaliteit 8,9
“Service is snel, monteurs zijn vriendelijk en geduldig.”
Meneer Van der Velden uit Purmerend
“Scheelt enorm qua prijs.”
Meneer de Jonge uit Harderwijk
“Geweldig om zo snel boven te kunnen komen!”
Mevrouw Korf-Augustijn uit Wolvega

'In twee weken was de lift geregeld!'

klantenvertellen.nl
10

“Ik kan weer veilig en zonder pijn naar boven.”

Meneer Dekker uit Kerkdriel heeft veel last van artrose in zijn knieën en rug. Operaties hielpen hem niet. Dankzij een gebruikte traplift van Smienk kan hij weer veilig en pijnvrij naar boven. Bovendien kan hij nu in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen!

klantenvertellen.nl
10
Vul uw gegevens in en ontvang deze binnen enkele dagen thuis.

 

Dit formulier vraagt u om uw naam en email adres zodat wij met u kunnen communiceren. Uw gegevens worden worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan.

Bedankt! Uw aanvraag is verstuurd!

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terug naar de website ›