Versleten knie?
10 tips om de pijn
te verminderen

Ergotherapeut Joline Veerman geeft tips

Zeker 20% van alle ouderen krijgen helaas last van een versleten knie. De medische benaming voor een versleten knie is artrose: door slijtage of vermindering van de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht raken de botten elkaar en doet elke beweging pijn. Artrose kan onder meer veroorzaakt worden door reuma, een ongeval of verkeerde stand van de botten (denk aan O-benen of X-benen). Artrose in de knieën is pijnlijk, maar gelukkig kunt u van alles doen om de pijn te verminderen.

Herken de symptomen van een versleten knie

 • Nachtelijke pijn in de knie of pijn na een tijd stilzitten
 • Pijn bij het opstaan uit een stoel, traplopen en hurken
 • Opgezwollen knie die soms warm aanvoelt
 • De stand van uw knie is anders dan vroeger/normaal
 • Verlies van spierkracht en vermoeidheid
Oorzaken van slijtage van de knie

Aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis en slijmbeursontsteking zijn enkele oorzaken van slijtage in de knie. Ook overbelasting van het kniegewricht, bijvoorbeeld door overgewicht, kan voor pijn zorgen. Scoliose, bekkeninstabiliteit en een beenlengteverschil kunnen indirect verantwoordelijk zijn voor pijn in de knieën. Soms hoopt vocht zich op, wat ontstoken kan raken. Problemen met de doorbloeding in de knie, zoals bloedstolsels of spataderen kunnen ook pijn geven.

Meest voorkomende aandoeningen van de knie

 1. Artrose
 2. Reumatoïde artritis
 3. Slijmbeursontsteking

Wat is artrose in de knie?

Het kraakbeen tussen uw botten zorgt voor een soepele beweging. Bij mensen met knie artrose verdwijnt het kraakbeen geleidelijk en beweegt de knie uiteindelijk ‘bot op bot’. Dat zorgt voor pijn en kan zelfs een hoorbaar krakend geluid veroorzaken. In het eindstadium van artrose is bewegen vrijwel niet meer mogelijk. De enige remedie kan dan zijn om het gehele kniegewricht operatief te verwijderen en te vervangen door een knieprothese of kunstknie. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke operatie. In dat geval kan een traplift een goede permanente of tijdelijke oplossing zijn.

'Blijven bewegen!' adviseert ergotherapeut Joline Veerman

Een versleten knie of artrose in de knie kan veel pijn veroorzaken. Toch is het volgens ergotherapeut Joline Veerman van Full Mobility belangrijk dat mensen met artrose in de knie blijven bewegen. Hierbij zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die wel de pijn kunnen verzachten.

 

In de video legt Joline uit welke hulpmiddelen daarvoor geschikt zijn. 

10 tips: pijn bij versleten knie verminderen

1. Leg tijdens het slapen of zitten een kussen onder de aangedane knie
Een kniekussen zorgt ervoor dat uw knie tijdens het zitten of slapen ondersteund wordt. Daardoor liggen beide benen recht ten opzichte van het bekken. Dat is voor de wervelkolom en het bekken een gezondere houding. Het kussen helpt zo om pijn en druk op uw onderrug, heupen en knieën te verminderen.

 

2. Zorg voor een goede conditie en lichamelijke gezondheid
Een goede conditie is voor iedereen belangrijk. Op hogere leeftijd zijn de effecten van meer beweging en sport al na drie weken merkbaar en worden dagelijkse activiteiten een stuk makkelijk uitvoerbaar. Een goede conditie en algemene gezondheid kan klachten aan de knie helpen voorkomen.

 

3. Zwaar belastende activiteiten vermijden
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.

 

4. Zorg voor een gezond gewicht
Een hoog lichaamsgewicht geeft meer kans op artrose in de knieën. De knieën worden in dit geval vaak (te) zwaar belast. Zodra u afvalt vermindert de belasting op uw knieën en kunnen klachten weer verdwijnen.

 

5. Blijf bewegen als klachten nog niet zeer ernstig zijn
Deze tip klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar uit onderzoek is gebleken dat juist beweging een verdere slijtage van het kniegewricht voorkomt. Bij mensen met een normaal lichaamsgewicht zorgt belasting van de knieën door bewegen juist voor een betere bescherming tegen artrose en andere knieproblemen.

6. Schakel de hulp van een fysiotherapeut of ergotherapeut in
De gevolgen van een versleten knie kunnen groot zijn. Gelukkig weet een fysiotherapeut of  ergotherapeut precies hoe deze klachten voorkomen kunnen worden en kan u handige tips geven.  Met een persoonlijk plan kan de fysiotherapeut of ergotherapeut ervoor dat de kracht in uw knieën terugkomt en dat de slijtage van de knieën beperkt wordt.

 

7. Probeer oefeningen te doen
Op internet, vooral YouTube, zijn allerlei oefeningen te vinden om uw knieën soepeler te maken en de pijn te verminderen. U kunt ook leren basishandelingen anders uit te voeren waardoor de knie minder belast wordt.

 

8. Medicijnen innemen of gel aanbrengen
Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de pijn kunnen verlichten. Bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID) of paracetamol. Daarnaast kan de apotheek u adviseren over verschillende pijnstillende gels. Deze gels brengt u aan op de momenten dat u het meeste pijn ervaart.

 

9. Een knieprothese overwegen
Een kunstknie of knieprothese is één van de laatste opties die een arts of fysiotherapeut aanraadt. Dit komt doordat een kunstknie op dit moment hooguit 10 á 15 jaar mee gaat. Daarom wordt eerst gekeken of u met fysiotherapie, gezonde voeding, medicijnen én hulpmiddelen uit de voeten kan. Als dat niet langer meer kan, wordt de ingreep overwogen.

 

10. Overweeg een traplift
Voordat u nadenkt over een ingrijpende operatie zoals een knieprothese, is het goed om na te gaan of dat u de pijn ook kunt verminderen met de installatie van hulpmiddelen in huis. Is de pijn in uw knie tijdens het traplopen bijvoorbeeld niet meer te verdragen, of komt u zelfs helemaal niet meer boven? Dan kan een traplift veel verlichting brengen.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheid van een traplift? Vraag onze gratis brochure aan, dan kunt u thuis alles rustig doorlezen. Een gebruikte traplift van Smienk is al mogelijk vanaf €1690.

Wilt u meer lezen over trapliften?
Vraag onze gratis brochure aan.

Vraag nu onze brochure aan en lees alles over de mogelijkheden en kosten van een traplift. Of vraag directe een vrijblijvend offerte aan en kom snel te weten wat uw traplift kost.

Gratis brochure aanvragen Vraag een vrijblijvende offerte aan
Beoordeling Smienk op Klantenvertellen.nl
8,8

Op basis van 1652 beoordelingen

Scoreverdeling
 • Service 8,8
 • Prijs 8,6
 • Advies & deskundigheid 8,7
 • Kwaliteit 8,9
“Uiterst tevreden. Service is snel, monteurs zijn vriendelijk en geduldig.”
Meneer Van der Velden uit Purmerend
“Scheelt enorm qua prijs.”
Meneer de Jonge uit Harderwijk
“Geweldig om zo snel boven te kunnen komen!”
Mevrouw Korf-Augustijn uit Wolvega

'In twee weken was de lift geregeld!'

klantenvertellen.nl
10

“Ik kan weer veilig en zonder pijn naar boven.”

Meneer Dekker uit Kerkdriel heeft veel last van artrose in zijn knieën en rug. Operaties hielpen hem niet. Dankzij een gebruikte traplift van Smienk kan hij weer veilig en pijnvrij naar boven. Bovendien kan hij nu in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen!

klantenvertellen.nl
10