• nl
close
Over ons| Klantenservice
Klantwaardering:
8,8 1109 beoordelingen
Heeft u vragen? Bel 0341 - 76 80 71
Menu

Versleten knie? 5 tips om de pijn te verminderen

Versleten knie? 5 tips om de pijn te verminderen

Een versleten knie geeft vaak veel pijn en heeft een aanzienlijke beperking van uw bewegingsvrijheid tot gevolg. De medische benaming voor een versleten knie is artrose: een slijtage of vermindering van de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht. Van alle ouderen krijgt maar liefst 20 procent last van artrose. Ongeveer twee derde van hen is vrouw. Behalve ouderdom, is reuma, een ongeval of een verkeerde stand van de botten, zoals bij O-benen of X-benen de oorzaak van artrose.

Heeft u last van een versleten knie? Misschien herkent u afhankelijk van de mate van slijtage en de plek de volgende symptomen:

  • Nachtelijke pijn in de knie of pijn na een tijd stilzitten
  • Pijn bij het opstaan uit een stoel, traplopen en hurken
  • Opgezwollen knie die soms warm aanvoelt
  • De stand van uw knie is anders dan vroeger/normaal
  • Verlies van spierkracht en vermoeidheid

Oorzaken van pijn in de knie

Aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis en slijmbeursontsteking zijn enkele oorzaken van pijn in de knie. Ook overbelasting van het kniegewricht kan voor pijn zorgen, bijvoorbeeld door overgewicht. Scoliose, bekkeninstabiliteit en zelfs een beenlengteverschil kunnen indirect verantwoordelijk zijn voor pijn in de knieën. Soms hoopt vocht zich op, wat ontstoken kan raken. Problemen met de doorbloeding in de knie, zoals bloedstolsels of spataderen kunnen ook pijn geven.

Veelvoorkomende aandoeningen van de knie

Artrose
Hierbij verandert het kraakbeen in de knie en raakt het beschadigd waardoor slijtage optreedt.

Reumatoïde artritis
Een veelvoorkomende vorm van reuma die pijn in de knie veroorzaakt. Het kraakbeen raakt bij artritis aangetast.

Slijmbeursontsteking
Ontstaat meestal door overbelasting en kan erg pijnlijk zijn in de knie. Als gevolg van een slijmbeursontsteking kan een bacteriële ontsteking ontstaan.

Pijn in de knie door artrose?

Het kraakbeen tussen uw botten zorgt voor een soepele beweging. Bij mensen met artrose verdwijnt het kraakbeen geleidelijk en beweegt de knie uiteindelijk ‘bot op bot’. Dat geeft een erg pijnlijk gevoel en zelfs een hoorbaar krakend geluid. In het eindstadium van artrose is bewegen zelfs vrijwel niet meer mogelijk. De enige remedie kan dan zijn om het gehele kniegewricht operatief te laten verwijderen en te laten vervangen door een knieprothese of kunstknie. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke operatie en kan een traplift een goede permanente of tijdelijke oplossing zijn voor pijnlijke knieën.

5 tips: Pijn bij versleten knie verminderen

Wij geven u graag 5 goede tips om de pijn in uw knie te verminderen:

1. Leg tijdens het slapen of zitten een kussen onder de aangedane knie
Een kniekussen zorgt ervoor dat uw knie tijdens het zitten of slapen ondersteund wordt. Het zorgt ervoor dat beide benen recht liggen ten opzichte van het bekken. Daardoor liggen de wervelkolom en het bekken in een gezondere houding. Het kussen helpt op deze manier om pijn en druk op uw onderrug, heupen en knieën te verminderen. Met een kussen onder de aangedane knie ontziet en ontlast u de kniegewrichten en voelt u de zachte ondersteuning.

2. Zorg voor een goede conditie en lichamelijke gezondheid
Een goede conditie heeft net op oudere leeftijd net zulke positieve gezondheidseffecten als op jongere leeftijd. Op hogere leeftijd zijn de effecten van meer beweging en sport al na drie weken merkbaar en worden dagelijkse activiteiten een stuk makkelijk uitvoerbaar. Een goede conditie en algemene gezondheid kan klachten aan de knie helpen voorkomen.

3. Overweeg een traplift
Is de pijn in uw knie tijdens het traplopen echt niet meer te verdragen, of komt u zelfs helemaal niet meer boven? Dan is een traplift misschien een goede oplossing. Wilt u meer weten over de mogelijkheid van een traplift? Vraag onze Gratis brochure aan en lees alle informatie thuis rustig door. Een gebruikte traplift is al mogelijk vanaf €1690.

4. Zorg voor een gezond gewicht
Ook een hoog lichaamsgewicht geeft meer kans op artrose in de knieën. De knieën worden in dit geval vaak (te) zwaar belast. Zodra u afvalt vermindert de belasting op uw knieën en kunnen klachten weer helemaal verdwijnen.

5. Blijf bewegen als klachten nog niet zeer ernstig zijn
Deze laatste tip klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar uit onderzoek is gebleken dat juist beweging een verdere slijtage van het kniegewricht voorkomt. Bij mensen met een normaal lichaamsgewicht zorgt belasting van de knieën door bewegen juist voor een betere bescherming tegen artrose en andere knieproblemen.

De gevolgen van een versleten knie kunnen groot zijn. De pijn maakt het lastig om vrij te bewegen zoals u eigenlijk zou willen. Voorheen makkelijke taken in huis, zoals stofzuigen, dweilen of traplopen. Bij een versleten knie is het aantrekken van sokken lastig en kunt u het maken van lange wandelingen wel vergeten. U slaapt slechter en raakt ook in het dagelijks leven sneller vermoeid. Slapen kan dus een probleem worden, met hoofdpijn en concentratieproblemen tot gevolg. Probeer dus altijd om pijn aan de knie(ën) voor zover dat mogelijk is te verzachten of helemaal weg  te nemen door de oorzaak aan te pakken.

Wilt u een gratis brochure ontvangen of een vrijblijvende maatwerkofferte?

Gratis Brochure

✓ Binnen een werkdag in huis
✓ Alles over trapliften, merken en prijzen
✓ Maak kennis met Smienk Trapliften

Gratis Brochure
Vrijblijvende offerte

Weet u genoeg over onze trapliften? Vraag dan een offerte aan; dit is geheel vrijblijvend.

» Offerte aanvragen
Gratis brochure

Vraag de gratis brochure aan en ontvang deze binnen enkele dagen
bij u thuis.

» Gratis brochure
Klantenservice

Heeft u nog vragen over onze trapliften? De klantenservice staat
u graag te woord.

» Bel 0341 - 76 80 71