Datum: 15-05-2019

Onderzoek CPB: met traplift kunt u langer thuis blijven wonen

Vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau toont aan het een aangepaste woning ervoor kan zorgen dat u langer in uw eigen huis kunt wonen.

We zijn er ontzettend trots op dat wij daar met onze trapliften aan kunnen bijdragen!

Ouderen die in toegankelijke huizen wonen, hebben een kleinere kans om in een verpleeghuis terecht te komen. Dit effect loopt vanaf de aow gerechtigde leeftijd op met de leeftijd. 90-Plussers met een gelijkvloerse woning, of een woning waarin ruimte is voor een traplift, hebben een kans van ongeveer 9 procent om het komende jaar in het verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare ouderen met een woning die niet zonder trap te betreden is, hebben daarentegen een kans van ongeveer 11 procent. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Can your house keep you out of a nursing home?’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB heeft, op basis van data over de toegankelijkheid van vrijwel alle woningen van ouderen in Nederland, onderzoek gedaan naar instroom in het verpleeghuis. Aanvullende analyses laten zien dat de toegankelijkheid van de woning vooral een rol speelt voor mensen met lichamelijke beperkingen en in mindere mate voor mensen met cognitieve beperkingen. In het onderzoek wordt rekening gehouden met allerlei verschillende factoren, zoals de zorg waarvan gebruik wordt gemaakt, de faciliteiten in de buurt en persoonlijke kenmerken.

 

Bron: www.cpb.nl