• nl
close
Over ons| Klantenservice
Klantwaardering:
8,8 1197 beoordelingen
Heeft u vragen? Bel 0341 - 76 80 71
Menu

Een aangrijpende winactie

Terwijl Hugo Borst dinsdag 26 oktober in het Algemeen Dagbad een manifest publiceerde waarin hij puntsgewijs uitlegt hoe we volgens hem beter voor onze hulpbehoevende ouderen kunnen zorgen, lootten wij die dag de winnaars voor een gratis traplift. Het relaas van Borst is helder: het moet anders in de ouderenzorg.

Ook wij trekken die conclusie als wij op kantoor praten over onze winactie. Hoewel wij twee mensen blij maken met een traplift, zijn wij geschrokken van de vele aanmeldingen. We ontvingen enkele honderden verzoeken. Veelal ouderen. Het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere, waardoor wij het met deze winactie vooral over alle deelnemers hebben.

Tientallen verzoeken
Misschien waren wij naïef dat wij dachten iets te vieren, maar wij zijn geschrokken van de motivaties. Veel mensen die worstelen met de gemeente en met de financiën. Hun ziektebeeld is onduidelijk of onvoorspelbaar en daarom wordt geen hulp geboden. Of hulp wordt afgewezen omdat de persoon in kwestie eerder had kunnen zien aankomen dat thuis wonen niet meer mogelijk zou zijn. Maar die traplift is echt nodig!

Afwijzing gemeente
Zo ontvingen wij een ‘nominatie’ voor een jongen van 9 jaar met de ernstige spierziekte Duchenne. Op advies van de ergotherapeut is een aanvraag bij de gemeente gedaan, maar die willen zwart op wit de prognose over zijn verloop. Ze werken alleen mee als ze weten dat de lift langdurig wordt gebruikt. Dat blijkt lastig te voorspellen. Ook krijgt een dame geen traplift vergoed omdat ME geen erkende ziekte is. De trap kan zij niet op omdat dat te veel energie kost. Een andere inzending betrof een man met een vorm van dementie gecombineerd met Parkinson. Bij de gemeente is ondersteuning  aangevraagd, maar vanwege de zeldzaamheid van de ziekte is niet in te schatten hoe de ziekte verlopen zal. Daardoor vindt hun gemeente het moeilijk  in te schatten welke zorg nodig is. En dus wat wel en niet te vergoeden.

De win-een-traplift-actie startten wij om te vieren dat wij onze 7500e tweedehands traplift mogen plaatsen. Wij zijn dan ook blij dat wij dit met 2 mensen mogen delen. Toch geeft deze actie een wrange nasmaak. Hoe kan het dat zoveel mensen een traplift nodig hebben, maar vastlopen op de financiën of de gemeente? Helaas kunnen we niet alle deelnemers helpen aan een gratis traplift. Als klein gebaar bieden we alle deelnemers een speciaal voordeel. Eén die past bij onze bedrijfsvoering, maar wellicht ook binnen de mogelijkheden van de inzenders. Maar toch…

De winnaars
Wij plaatsen binnenkort bij de twee ‘winnaars’ een traplift. Zo vieren wij dat Smienk trapliften 3 jaar geleden een bedrijf startte dat al veel mensen omhoog geholpen heeft. Maar de actie geeft een naar onderbuikgevoel. Daarom mailen wij alle WMO-loketten van Nederland met geanonimiseerd de verzoeken die om welke reden dan ook werden afgewezen. Hopelijk krijgen we meer duidelijkheid wat het WMO-beleid per gemeente is. Of het wat uitmaakt? Dat durven we niet te zeggen, maar we kunnen op zijn minst een poging doen.

Auteur:
28 oktober 2016
Auteur:
28 oktober 2016