Wanneer is een traplift geen goed idee?

Overweegt u een traplift voor uzelf of voor uw ouders? U bent niet de enige. Veel ouderen en hun kinderen staan voor deze keuze wanneer traplopen door bijvoorbeeld artrose, COPD of duizeligheid lastiger wordt. De lift wordt vaak gezien als dé oplossing om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

 

Maar is het altijd de beste keuze? In de praktijk blijkt dat niet het geval. Soms kan een lift juist voor meer ongemak zorgen of is het simpelweg niet de meest praktische oplossing. U wilt natuurlijk een weloverwogen beslissing nemen en niet onnodig investeren in een hulpmiddel dat achteraf niet de juiste keuze blijkt. De druk van verkopers kan groot zijn, maar het is belangrijk om eerst alle opties kritisch te bekijken.

Willem Dekker heeft als trapliftadviseur bij Smienk meer dan 7 jaar ervaring met het adviseren van mensen in uw situatie. In die jaren heeft hij duizenden huishoudens geholpen bij deze beslissing. Als merkonafhankelijke adviseur kent hij alle ins en outs van alle in Nederlands leverbare trapliftmerken. Wat hem onderscheidt van veel andere adviseurs: hij durft ook ‘nee’ te verkopen als een lift niet de juiste oplossing is.

In dit artikel ontdekt u in welke situaties een traplift geen goede oplossing is en wat de alternatieven zijn. We helpen u bij het maken van een weloverwogen keuze door een praktische beslisboom aan te reiken waarmee u stap voor stap de beste oplossing voor uw specifieke situatie kunt bepalen. Na het lezen van dit artikel bent u beter in staat om te beoordelen of een lift past bij uw situatie of dat een ander alternatief meer geschikt is.

5 situaties waarin een traplift niet de ideale oplossing is

1. Als er te weinig ruimte is op de trap of overloop

De ruimte op en rond uw trap speelt een cruciale rol bij de beslissing. Zoals Willem Dekker uitlegt: “Elke trap is anders en elke leefsituatie is verschillend. Soms is er een situatie waar er na plaatsing weinig ruimte overblijft op de trap.”

 

Hij beschrijft een specifieke situatie: “Ik had het pas aan de hand bij een trap met twee bochten. Beneden een heel smalle hal en boven een heel smalle overloop, dus de stoel kon niet beneden of boven staan. Want dan werd bijvoorbeeld de deur naar de badkamer geblokkeerd. Dus de stoel zou in het trapgat moeten blijven staan.”

 

Wanneer meerdere personen in huis wonen, waarvan slechts één de lift nodig heeft, kan dit tot dagelijkse hinder leiden. Het stoeltje staat dan constant in de weg op de trap. In zo’n geval kan het verstandiger zijn om naar andere oplossingen te zoeken. Of de lift combineren met een kleine verbouwing om meer ruimte te creëren daar waar de stoel geparkeerd moet worden.

2. Als u volledig rolstoelafhankelijk bent

Voor mensen die volledig afhankelijk zijn van een rolstoel kan een traplift soms meer problemen opleveren dan oplossen. De overstap van rolstoel naar lift en weer terug is vaak niet eenvoudig zonder hulp. De combinatie vraagt om voldoende ruimte op zowel de begane grond als de bovenverdieping om de transfer veilig te kunnen maken.

In deze situaties is het belangrijk om na te denken over de totale mobiliteit in huis, niet alleen het overbruggen van de trap. Een gelijkvloerse woning of een wat grotere verbouwing kan dan een betere oplossing zijn.

3. Als u een tillift nodig hebt om op de traplift te komen

In het verlengde van rolstoelafhankelijkheid ligt de situatie waarin een tillift nodig is om de transfer naar de traplift te maken. Dit maakt de situatie aanzienlijk complexer.

 

Dekker benadrukt: “Als mensen ook een tillift nodig hebben om van de rolstoel op de lift te komen, dus mensen die zelf helemaal passief zijn, dan is de combinatie met niet makkelijk. Met een tillift is vaak veel ruimte nodig en in de meeste huizen die ik heb gezien is die er niet.”

Platinum

4. Als er veel meer aanpassingen nodig zijn in huis

Een traplift is soms slechts één van de vele aanpassingen die nodig zijn om een huis levensloopbestendig te maken. Als de mobiliteit dusdanig beperkt is dat naast de trap ook andere delen van het huis problemen opleveren, kan de totale investering flink oplopen. “Een verhuizing beter kan zijn en praktischer.”

5. Als verhuizen een betere optie is

De afweging tussen blijven of verhuizen is niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Het huis waar u jarenlang hebt gewoond, heeft een grote sentimentele waarde. Toch is het belangrijk om realistisch te blijven over wat praktisch haalbaar is.

 

“Verhuizen is veel duurder en geschikte huizen zijn er vaak niet,” merkt Willem op. Toch kan het in sommige gevallen de beste langetermijnoplossing zijn, zeker als de gezondheidssituatie vraagt om meerdere ingrijpende aanpassingen aan de woning.

Hoe voorkomt u een verkeerde beslissing bij de aanschaf van een traplift?

Houd rekening met de beloopbaarheid van de trap na installatie

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij de aanschaf van een lift is hoe de trap nog te gebruiken is door anderen na de installatie.

Willem benadrukt dit punt: “Mensen moeten heel goed weten wat de consequenties zijn van de beloopbaarheid van de trap na het plaatsen. Dat is voor de consument zo lastig omdat er diverse aanbieders zijn die allemaal hun eigen verhaal vertellen en verschillende modellen aanbieden.”

een traplift op een wenteltrap

Hij illustreert dit met een voorbeeld: “Gisteren sprak ik een klant die al twee offertes voor een traplift met een bocht had en twijfelde welke de beste was. Eén aanbieder bood een lift aan de muurkant (buitenzijde) aan voor een aanzienlijk lager bedrag, terwijl een andere leverancier een duurdere oplossing aan de spilzijde voorstelde. De dame kon bijna niet traplopen zonder leuning, maar wilde graag nog wel kunnen lopen. Dan is langs de spil beter, omdat de trapleuning dan kan blijven zitten.”

 

Het is dus essentieel om niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de impact die de traplift heeft op het dagelijks gebruik van de trap door alle bewoners.

Vraag advies bij een merkonafhankelijke leverancier

De markt voor trapliften is divers, met verschillende merken die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Een veelgemaakte fout is om slechts bij één leverancier advies in te winnen.

 

“Goed advies inwinnen is belangrijk,” zegt Dekker. “Dat kan natuurlijk door verschillende leveranciers aan te schrijven en van hen allemaal advies te krijgen. Mensen winnen advies in bij ons omdat wij heel breed kunnen kijken; wij zijn merkonafhankelijk.”

 

Een merkonafhankelijke adviseur kan objectief kijken naar uw specifieke situatie en het meest geschikte type traplift adviseren. “Er zijn aanbieders die alleen liften langs de buitenzijde kunnen aanbieden. Als u alleen die spreekt, dan kan het dus zijn dat u de verkeerde traplift voor uw situatie koopt.”

Vergelijk verschillende opties (muurzijde vs. spilzijde / buitenbocht vs. binnenbocht)

De keuze tussen een traplift aan de muurzijde of aan de spilzijde van de trap heeft grote gevolgen voor het dagelijks gebruik. Deze beslissing moet zorgvuldig worden overwogen op basis van uw specifieke situatie.

 

Een traplift aan de buitenbocht is vaak goedkoper, maar heeft als nadeel dat de trapleuning aan die kant moet worden verwijderd. Voor mensen die af en toe nog zelf de trap op willen lopen en daarbij steun nodig hebben, kan dit problematisch zijn.

Mockup Pdf Website (245 X 300 Px)

Voorkom dat u de verkeerde traplift koopt met ons gratis ebook!

Alternatieven

Verhuizen naar een gelijkvloerse woning

Hoewel het emotioneel zwaar kan zijn om uw vertrouwde huis te verlaten, is verhuizen naar een gelijkvloerse woning soms de meest praktische oplossing.  Willem adviseert: “Begin bij het begin: doe onderzoek naar appartementen bij u in de buurt. Zijn ze er en wat kosten ze? Wat zijn de kosten per maand, niet alleen aan hypotheek of huur, maar ook aan VvE bijvoorbeeld.”

 

Het voordeel van een gelijkvloerse woning is dat u niet alleen het trapprobleem oplost, maar ook meteen in een omgeving woont die volledig is aangepast. Vaak zijn moderne seniorenwoningen of appartementen voorzien van bredere deuren, drempelvrije overgangen en aangepaste badkamers.

 

Het nadeel is dat geschikte woningen niet altijd beschikbaar of betaalbaar zijn, en dat verhuizen een ingrijpende gebeurtenis is, zowel praktisch als emotioneel.

Verbouwen voor een levensloopbestendige woning

“Hoeveel zou een verbouwing kosten om het huis helemaal levensloopbestendig te maken?” is volgens Dekker een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen. Een verbouwing is een flinke investering, maar kan een langetermijnoplossing bieden die beter aansluit bij uw behoeften dan alleen een traplift.

 

Het voordeel van verbouwen is dat u in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, terwijl u toch alle gemakken heeft van een aangepaste woning. Het nadeel is dat een grondige verbouwing vaak een grotere investering is dan een traplift en dat niet elk huis geschikt is voor de gewenste aanpassingen.

De voordelen van tijdig nadenken over mobiliteit in huis

“Wij merken heel vaak dat mensen pas serieus over een traplift gaan nadenken als het al heel erg nodig is. Dan is een traplift vaak binnen 2 weken geplaatst. Een verhuizing of verbouwen duurt dan veel langer en is veel meer gedoe.”

 

Door tijdig na te denken over hoe uw woning aansluit bij uw toekomstige mobiliteitsbehoefte, houdt u alle opties open. “Mijn advies is: als u de tijd heeft voor een verhuizing of verbouwing, neem die tijd dan om uit te zoeken wat de beste optie is.”

Een weloverwogen keuze maken: beslisboom

Wilt u dat wij vrijblijvend met u meedenken? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Een traplift: niet altijd de juiste oplossing voor mobiliteitsproblemen

Een traplift is voor veel mensen een uitkomst, maar zoals we hebben gezien, is het niet altijd de beste oplossing. Door kritisch te kijken naar uw specifieke situatie – de beschikbare ruimte, uw mobiliteitsniveau, de behoeften van andere huisgenoten, en de totale aanpassingen die nodig zijn – kunt u een weloverwogen beslissing nemen die echt bij u past.

 

Het aanschaffen van een lift is een belangrijke beslissing met financiële en praktische gevolgen voor de lange termijn. Door de juiste vragen te stellen en de beslisboom te volgen, voorkomt u dat u een investering doet waar u later spijt van krijgt. Of u nu kiest voor een lift, een verbouwing, of een verhuizing, het belangrijkste is dat de oplossing bijdraagt aan uw comfort, veiligheid en zelfstandigheid.

 

Willem Dekker en andere ervaren trapliftadviseurs zien dagelijks mensen worstelen met deze keuze. Hun expertise helpt om door alle verkooppraatjes heen te kijken en te bepalen wat werkelijk de beste oplossing is voor uw specifieke situatie. Een goede adviseur denkt met u mee, ook als dat betekent dat er geen lift wordt verkocht.

 

Wilt u weten welke oplossing het beste bij uw situatie past? Maak gebruik van de beslisboom in dit artikel en vraag advies bij een merkonafhankelijke adviseur die het volledige scala aan oplossingen kan overzien. Zo zet u de juiste stap naar een veilige en comfortabele woonsituatie, nu en in de toekomst.

Adviseur Smienk Trapliften

Plan een adviesgesprek

✓ Gratis, vrijblijvend en informatief

✓ Direct een offerte op maat

✓ Merkonafhankelijk advies

Sluiten  X
Mockup Pdf Website (245 X 300 Px)

Ontvang ons gratis e-book

Vul uw e-mailadres in en ontvang binnen enkele minuten ons gratis e-book in uw mailbox.

Door verzenden van dit formulier gaat u akkoord met ons privacy beleid.

Bedankt! Het kan enkele minuten duren voordat u de mail ontvangt.